Mehmet Çavaş İlkokulunda düzenlenen turnuvaya katılan İl Millî Eğitim Müdürü Mehmet Çalışkan, yarışmaya ilişkin Okul Müdürü Mustafa Doğan'dan bilgi aldı.
Mustafa Doğan, "Ülkemizin pek çok yöresinde oynanan ve geleneksel oyun kültüründe yer alan topaç çevirme, el koordinasyonunu sağlamanın yanı sıra başta çocuklar olmak üzere her yaşta insanın bireysel veya toplu olarak oynayabileceği bir oyundur. Okulumuz idaresi ve rehberlik servisi koordinasyonunda öğrencilerimizin hem boş vakitlerini değerlendirmesi hem de ekran bağımlılığından uzaklaştırmak maksadıyla öğrencilerimiz arasında topaç turnuvası düzenledik." dedi.
"Sekiz farklı kategoride eleme usulü yaptığımız turnuvada toplam 210 öğrencimiz yarışıyor."
Daha öncesinde 2018 ve 2019 yıllarında da okul tarafından yürütülen geleneksel çocuk oyunları içerikli "Birlikte Oynayalım Projesi" kapsamında topaç turnuvası düzenlediklerini belirten Doğan, "Bu sene de topaç turnuvası düzenlemeye karar verdik. Topaç turnuvasında her sınıf seviyesinde kız ve erkek ayrı ayrı kategorilerde olmak üzere sekiz farklı kategoride eleme usulü yaptığımız turnuvada toplam 210 öğrencimiz yarışıyor. Turnuva sonunda her sınıf seviyesinden ilk üçe giren kız ve erkek ayrı ayrı olmak üzere topaç turnuvası başarı madalyası vereceğiz." diye konuştu.
"Bizim amacımız oyunlarımızı, türkülerimizi, örf ve adetlerimizi, millî ve manevi değerlerimizi yani bizi biz yapan unsuları gelecek nesillere aktarmaktır."
Düzenlenen turnuva dolasıyla Mehmet Çavaş İlkokulu idareci ve öğretmenlerini tebrik eden İl Millî Eğitim Müdürü Mehmet Çalışkan, öğrencilerin birlikte yaptıkları aktivite ve etkinliklerin değerli olduğunu söyledi. Çalışkan, "Dijital çağı yaşayan öğrencilerimizin tablet, telefon ve televizyon gibi ekran bağımlılığı oluşturan cihazlardan uzak tutulması bizim için önemlidir. Topaç çevirme oyunu aslında bizim neslin yani öğrencilerimizin anne ve babalarının oynamış olduğu ve keyif aldığı oyunların başında gelmektedir. Gelecek nesillerimizin bir anlamda kültürel mirası olarak gördüğümüz geleneksel oyunları öğrenmesi ve oynaması bizleri mutlu ediyor. Bizim amacımız oyunlarımızı, türkülerimizi, örf ve adetlerimizi, millî ve manevi değerlerimizi yani bizi biz yapan unsuları gelecek nesillere aktarmaktır. Bu sebep ile düzenlenen bu yarışma bizim için kıymetlidir. Yarışmanın düzenlemesinde emeği geçen idareci ve öğretmelerimize teşekkür ediyorum" diyerek sözlerini tamamladı.
Konuşmalarından ardından öğrenciler İl Millî Eğitim Müdürü Mehmet Çalışkan'ın başlama düdüğüyle birlikte topaçlarını çevirdiler. Minik öğrencilerin yüzlerinde tebessüm oluşturan bu anlamlı etkinlik günün anısına çekilen fotoğraflarla sona erdi.