Karaman'ın tarihi incelendiğinde M.Ö. 8 bin yıllarına kadar dayandığı görülmektedir. Günümüze kadar yalnızca ufak restorasyonlar ile dayanan tarihi yapılar arasında Türkiye'nin gösterişli kalelerinden olan Karaman Kalesi de yer almaktadır. 12. asırda inşa edilen bu kale, zindan ve sığınak olarak kullanılan yerlerden biridir.
Tarihi yapılar arasında yer alan Ermenek Kalesi, köklü bir geçmişe sahiptir. Tarihi yerler arasında bulunan Mennan Kalesi, dik tepeler üzerine inşa edilmesi ile bilinmektedir. Karaman'da tarihi gezi denince akla gelen Aktekke Camii, tamamı kesme taş ile örülmüş bir yapıdır. Karadağ yamacında kurulan Binbir Kilise ise mutlaka görülmesi gereken tarihi yapılardandır.
Özetle görülmesi gereken tarihi yerler:Karaman Kalesi, Ermenek Kalesi, Mennan Kalesi, Aktekke Camii ve Binbir Kilise'dir.
Karaman Kalesi
11'inci yüzyıl sonlarına doğru inşa edilen kale, iç içe geçmiş üç farklı surdan meydana gelmektedir. Bu surlar sırası ile dış, orta ve iç şeklinde ayrı isimler almıştır. İç kale höyük üzerinde yer almaktadır.
Bronz çağdan, Roma çağından ve Bizans çağlarından izler taşıyan kale, dördü yuvarlak ve beş tanesi de dörtgen olarak dokuz ana kuleden oluşmuştur. 1945 yılında restorasyona uğrayan kalede özellikle kitabeler ve mimari parçalar onarılmıştır. Orta kule, höyük etrafından dolaşmaktadır. Kalenin iç çevresi 400-500 metre, orta çevresi 1000 metre, dış çevresi ise 7000-8000 metre olarak hesaplanmıştır. Gezmek için kaleye gidenler mutlaka her üç kuleyi de görmelidir.
Karaman Kalesi’ni ziyaret için yaş kısıtlaması bulunmamaktadır.
Karaman Kalesi’nin girişlerinde ücret talep edilmemektedir.
Ermenek Kalesi
Karaman'ı ziyaret edenlerin ilk uğrak noktalarından olan Ermenek Kalesi, adını aldığı Ermenek ilçesinde bulunmaktadır. Tarihi ile alakalı net bilgilerin olmadığı kalenin kim tarafından yapıldığı da tam olarak bilinmemektedir.
Karaman'da yaşayan medeniyetler için büyük önem arz eden kale, özellikle Karamanoğulları döneminde aktif olarak kullanılması ile bilinmektedir. Kalenin genel olarak kullanım amacı savunmadır. Ancak bir dönem hapishane olarak kullanıldığı da söylenmektedir. Karaman'ın yerel halkı tarafından Firan Kalesi adı ile de bilinen bu kale, Karaman'a gelenlerin mutlaka birkaç saatini ayırması gereken bir yerdir.
Her mevsim ve dönemde ziyaret edebileceğiniz bir tarihi yerdir. Ermenek Kalesi’ne giriş için yaş sınırı ise bulunmamaktadır.
Ermenek Kalesi’nin ziyareti için girişlerde ücret talep edilmemektedir.Mennan Kalesi
Karaman Ermenek ilçesinde yer alan Mennan Kalesi, oldukça büyülü görünümü ile turistleri etkilemeyi başarmaktadır. Ermenek ilçesine 33 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. Tarihleri aşan bu kale, daha önce görülen herhangi bir kale ile benzememektedir.
Toros Dağlarının zirvesinde bulunan ve gizlenmiş gibi bir görüntüye sahip olan kalenin, kim tarafından ya da ne zaman inşa edildiği hakkında net bir bilgi yoktur. Dayanıklılık derecesi oldukça yüksek olan kalenin, bu sayede uzun yıllar boyunca ayakta olduğu düşünülmektedir. Tarih boyunca özellikle Karamanoğulları beyliği tarafından aktif olarak kullanılan kale, ziyaret etmeye değer oluşumlar içermektedir. Bu nedenle kalenin Karaman ziyaretleri sırasında mutlaka görülmesi gerekmektedir.
Her dönem ve mevsimde ziyaret edebileceğiniz Mennan Kalesi için yaş sınırlaması bulunmamaktadır.
Mennan Kalesi ziyaretleri için herhangi bir ücret talep edilmemektedir.
Aktekke Camii
Karaman merkezde yer alan Aktekke Camii, İmaret Mahallesi sınırları içerisindedir. Cami çevresinde yer alan hamam, derviş hücresi, güney mezarlığı, batı mezarlığı ve haziresi ile tam bir külliye görünümündedir.
Karaman sakinleri tarafından genel olarak Aktekke adı ile bilinen cami içerisinde Mevlânâ'nın annesi Mümine Hatun türbesi yer almaktadır. Bu nedenle caminin diğer adı Mader-i Mevlâna Cami şeklinde bilinmektedir. Karamanoğlu Alaaddin Bey'in emri ile 1370 yılında tamamlanan Aktekke Cami, tarihi açıdan görülmeye değerdir.
Aktekke Camii her mevsim ziyaret edilebilir. Haftanın her günü 07.00 ile 21.00 saatleri arasında ziyarete açıktır. Giriş için yaş kısıtlaması bulunmamaktadır.
Aktekke Camii girişleri için ücret talebi yapılmamaktadır.
Binbir Kilise
Karaman ilinin kuzeyindeki volkanik dağ olan Karadağ, pek çok Bizans sanatını yansıtan kalıntı barındırmaktadır. Bu kalıntılar arasında yer alan Değle Ören Yeri, Madenşehir Ören Yeri ve Başdağ Yapısı genel olarak Binbir Kilise adı ile bilinmektedir.
Binbir Kilise bölgesinde kullanılan yapılar düzgün kesme taşlar kullanılarak kireç harcı ile inşa edilmiştir. Bu kilise içerisinde yer alan dini yapılar çok fazla olması ile bilinmektedir. Dini yapıların fazlalığının yanında sarnıçlar, manastırlar, askeri yapılar, konutlar ve mezar yapıları da kilisede dikkat çeken noktalardandır.
Her mevsim ziyarete açık olan Binbir Kilise’nin giriş için yaş sınırı da bulunmamaktadır.
Binbir Kilise’ye girişler için ücret talebi yoktur.