Sigorta Başlangıcını 10 Yıl Geri Çekecek! 2000-2002-2008'de Girişi Olanlar Erken Emekli Olabilecek

TAKİP ET

Sigorta Başlangıcını 10 Yıl Geri Çekecek! 2000-2002-2008'de Girişi Olanlar Erken Emekli Olabilecek

Sosyal güvenlik sistemi, Türkiye'de çalışanların emeklilik planlamalarının önemli bir parçasıdır. İşçilerin emeklilik için gereken prim gün sayısını tamamlaması ve yaş sınırını doldurması gerekmektedir. Ancak, sigorta başlangıç tarihlerinde yapılan değişiklikler nedeniyle emeklilik yaş sınırına ulaşmayan pek çok çalışan, emekli olamamaktadır. Bu nedenle, Türkiye Cumhuriyeti Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından yeni bir düzenleme yapıldı ve sigorta başlangıcını geriye çekerek erken emeklilik fırsatı sunuldu.

2000, 2002 ve 2008 yılları arasında sigorta başlangıcı olanlar için yeni bir erken emeklilik fırsatı oluştu. Bu dönemde SSK veya Bağkur kaydı olan, 48, 50 veya 55 yaşında olup 1000, 1500 veya 1800 gün prim ödemiş olan çalışanlar, erken emeklilik hakkına sahip olabilecekler. Bu sayede, sigorta başlangıç tarihlerinde yapılan değişiklikler nedeniyle emekli olamayan çalışanlar için yeni bir kapı açılmış oldu.

Yapılan düzenleme ile erken emeklilik için prim gün sayısı ve yaş sınırı değişti. 1000 gün prim ödeyenler 48 yaşında, 1500 gün prim ödeyenler 50 yaşında, 1800 gün prim ödeyenler ise 55 yaşında emekli olabilecekler. Bu sayede, pek çok çalışan emeklilik yaş sınırına ulaşmadan emekli olabilecekler.

Ancak, erken emeklilik fırsatından yararlanabilmek için belirli koşulların yerine getirilmesi gerekmektedir. Bu koşullar arasında sigorta başlangıç tarihleri, prim gün sayısı, yaş sınırı ve eyt yani erken yaşta emeklilikte hak kaybı gibi faktörler yer almaktadır.

EYT konusunda son yıllarda gündemde olan tartışmalar nedeniyle, erken emeklilik fırsatından yararlanmak isteyenlerin, bu konular hakkında bilgi sahibi olmaları önemlidir. Ancak, yapılan düzenleme ile sigorta başlangıcının geri çekilmesi, pek çok çalışan için önemli bir fırsat sunmuştur.