Pazartesi Sendromu Nedir

TAKİP ET

Haftanın ilk günü kaygı, üzüntü veya stres duygularını tetikliyor mu?

Pazartesi sabahı tutku ve motivasyonunun yok mu? Halsiz misin yoksa gergin misin?

Tüm bunlara “evet” diyerek başını sallıyorsan, Pazartesi sendromu kapıda!

Pazartesi Sendromu Nedir?

Pazartesi sendromu, bilimsel bir terim olmamakla birlikte oldukça yaygındır ve hafta başında stresli ve endişeli uyanma durumunu ifade eder.

Vücudundaki kortizol (vücudun strese verdiği yanıtı kontrol etmek için salgılanır) veya stres hormonu, sabah uyandığında ilk 45 dakika boyunca en yüksek seviyededir. Bu hormonal artışlar, endişe verici sayıda e-postay, haberleri okumak, hatta o güne hazırlanmak için acele etmek hali ile birleştiğinde haftanın ilk günü hissettiğin kaygı artar.

İlk iş günü stres, kaygı ve mutsuzluk gibi olumsuz duyguları tetiklediğinde depresyonda olduğunu düşünebilirsin. Ancak, pazartesi sendromu depresyondan farklıdır çünkü insanların bunu hissettiği belirli bir zamanı vardır: Pazartesi günleri. Buna karşılık, depresyon, sürekli düşük ruh hali duygularını ve günün herhangi bir saatinde meydana gelebilecek zevkli faaliyetlere olan ilginin azalmasını ifade eder.

Haftanın ilk günü yaşanan bu korku hissi, hafta ilerledikçe azalır ve hafta sonuna doğru kişinin morali düzelir. Ayrıca bu durum, kişinin işiyle veya hafta içi rutiniyle ilgili belirli bir neden de kaynaklanıyor olabilir.

Neden Pazartesi Sendromu Yaşıyorum?

Haftanın ilk günü yaşanan bu kaygının nedenleri kişiden kişiye değişebilir. Örneğin, bir kişi işinden memnun olmadığı için bu kaygıyı yaşayabilir.

Başka bir insan işini sevmesine rağmen sorumlulukları fazla olduğu ve çalışırken çok yorulduğu için bunu hissediyor olabilir.

Haftada beş gün standart ve yoğun bir çalışmanın ardından iki günlük hafta sonu tatili yeterli gelmiyor olabilir. Bunun yanı sıra, herhangi bir nedenle verilen projeyi, ödevi, görevi tamamlayamayanlar bu deneyime daha yatkındır. Ya da hafta sonları dışarı çıkmak, parti vermek, ufak bir tatil, her ne kadar enerjini arttırsa da verdiği yorgunluk hissi ile yeni bir haftaya başlamak istemiyor olabilirsin.

Belirtileri Nelerdir?

Pazartesi sendromunun başlıca görülen belirtisi, pazartesi sabahı olumsuz bir ruh haline sahip olmaktır. Çoğu insan, hafta sonundan sonra işe veya okula geri dönmek zorunda kaldıkları için kendilerini sıkıntılı hissedebilirler.

Yaygın olarak görülen belirtiler ise şunlar olabilir:

Kasların gerilmesi

Baş ağrısı

Nefes almada zorluk

Hızlı nabız

Artan kan basıncı

Olumlu düşünmekte ve hissetmekte zorlanmak

Yataktan kendini kaldıramama ve o gün yaşanacaklar konusunda sürekli endişeli hissetme

Pazartesi Sendromunu Nasıl Yönetirim?

Pazartesi sendromu yaşamanı engelleyecek bazı stratejiler, günü daha iyi yönetmeni ve olumlu bir ruh hali içinde olmanı sağlayabilir.

Ancak haftanın ilk günü yaşadığın bu kaygı ve stres, derin bir mutsuzluk ve memnuniyetsizliğin işaretiyse bu yöntemler uzun vadede etkili olmayabilir. Bir uzmana başvurman gerekebilir.

İşte pazartesi sendromu yaşamanı engelleyecek bazı öneriler:

Uyku düzenini korumaya özen göster

Uyurken vücut sağlıklı beyin fonksiyonlarını desteklemek ve fiziksel sağlığı korumak için çalışır. Kötü bir gece uykusu konsantre olmayı zorlaştırabilir ve enerjisiz bırakabilir. Bu nedenle, pazar günleri geç kalkmamaya veya cumartesi günleri geç yatmamaya özen göster. Pazar günü yeterince dinlenip uyuyabilirsen, ertesi gün kendini daha enerjik ve tazelenmiş hissedersin.

Sağlıklı beslen

Yediğin besinler sadece fiziksel sağlığın değil, ruh sağlığını da etkiler. Beynin düzgün çalışması için belirli vitaminler ve mineraller gereklidir ve hafızayı, bilişi ve ruh halini etkileyebilir. Bu nedenle, özellikle hafta sonları mide rahatsızlıkları, uyku, halsizlik gibi sorunlara neden olacak besinleri tüketmekten kaçınmalısın.

Hafta içi de sosyalleşmeye özen göster

Sosyal aktiviteler ve sevdiğin insanlarla geçirdiğin zaman, duygusal bir destek sağlar. Pazartesi sendromu nedenlerinden biri iş yükü fazlalığı ve uzun saatler çalışmak olabilir. Bu nedenle, hafta içi de birkaç saatlik molalar vermek hafta sonu tatilini daha iyi değerlendirmene ve haftanın ilk gününü daha verimli geçirmene destek olur.

Düzenli egzersiz yap

Direnç veya aerobik egzersiz, ruh halini ve duygusal durumları iyileştirmeye yardımcı olabilir. Egzersiz, bir kişinin ruh halini iyileştirebilir ve olumsuz ruh halini azaltabilir ve etkileri 24 saate kadar sürebilir. Bedeninin her an esnek ve dinç olması sana enerji verir. Özellikle hafta sonları yapacağın kısa yürüyüşler, esneme hareketleri belki yoga ya da meditasyon hem zihinsel hem de bedensel bir rahatlama sağlar.

Güne sevdiğin müzikler eşliğinde başla

Alarmın sesini duyduğun, beş dakika daha uyumak için çoğu şeyi feda edebileceğin sabahın serin saatlerini alt etmenin de bir yolu var.Güne müzik eşliğinde başlamak! S

aat kaç olursa olsun sevdiğin şarkılar bir tuş uzağında. Tamamen pazartesi gününe özel bir müzik listesi hazırlayabilirsin. En sevdiğin, sana güzel zamanları hatırlatan enerjik tüm şarkıları bu listede toplayarak güne keyifle başlayabilirsin. Müzik listesinin adını ve kapak fotoğrafını seni eğlendirecek ve gördüğünde enerjini arttıracak şekilde düzenleyebilirsin.

Gün içinde ve gün sonunda kendini ödüllendir

Pazartesi gününe anlam yükleyen aslında sensin. Haftanın ilk günü, seni bekleyen işler var ve hafta sonu sana yetmedi; tüm bunlar pazartesi sendromu tetikleyicisidir.

Performansını ve enerjini düşüren düşüncelerden uzaklaşmak için gün içinde ve sonunda kendine küçük molalar ver. Bir bardak kahve, bir dilim çikolatalı pasta ya da iş çıkışı sevdiklerinizle gideceğiniz bir konser, tüm bunlar pazartesi günü hissettiğin stresi azaltacak aktivitelerdir.

Enerjinin ve motivasyonun artmasıyla o gün yaşadıklarına bakış açın da değişir. Daha sakin düşünebilir ve daha çözüm odaklı yaklaşabilirsin.

Pazartesi Sendromu Bana Ne Gibi Zararlar Verebilir?

Hayatın belirli dönemlerinde yorucu ve tekrar eden olumsuz duygulara kapılabilirsin. Pazartesi sendromu, sana olumsuz duyguları hissettirse de böyle hissetmenin asıl nedeni pazartesi günü olmayabilir.

Burada önemli olan hissettiğin kaygı ve stresin kaynağını tespit etmektir. Buna gerçekten pazartesi günleri mi neden oluyor yoksa başka bir duygusal/ruhsal durum mu söz konusu anlamaya özen göstermelisin.

Eğer pazartesini sendromunu atlatamıyorsan beraberinde aşağıdaki olumsuzlukları da deneyimleyebilirsin:

Pazartesi sendromu, üretkenliği ve performansı kötü etkiliyor.

Pazartesi sendromu yaşayan bir kişi, yaşamayan bir diğer kişiye kıyasla gününü daha az üretken geçiriyor ve dolayısıyla performansının da düştüğü gözlemleniyor.

Üretkenlikte ve performansta görülen bu negatif ivmenin temel nedeni kişinin hissettiği olumsuz duygular ve bunların davranışları yansımasıdır.

Psikoloji ve nöroloji alanında yapılan pek çok bilimsel çalışma da aynı çıktıları ortaya koymakta.

Bu çalışmalar, kişinin anlık duygu durumunun yaptığı işin kalitesi üzerinde doğrudan etkisi olduğunu göstermektedir. Pazartesi sendromu ya da benzeri bir negatif duygu haline kapılan kişilerin daha az üretken ve daha düşük performanslı olmanın yanı sıra daha az motivasyonlu, daha pesimist, daha az yaratıcı ve daha düşük odaklanmaya bağlı olarak daha yavaş olduğu da gözlemlenmektedir.

Bunun yanı sıra, bu süreçte yıpranan kişinin etrafındakiler ve çalışma ortamı da aynı şekilde durumun kurbanı olabilmektedir. Pazartesi sendromu baskısı altında çalışan bir kişi üzerindeki negatif enerjiyi rahatlıkla iş ve okul ortamına yansıtabilir. Aynı şekilde, kişinin çalışma ve okul arkadaşları da tıpkı kendisi gibi duygusal yönden yıpranabilir. Böyle bir ortamda insanların günün geri kalanını verimli bir şekilde geçirmesi pek de mümkün değildir.

O halde, pazartesi sendromu domino taşı etkisine sahip olabilir. Sen pazartesi günü bu olumsuzlukları hissetmesen de hisseden birinden etkilenebilirsin. Ya da kendin hissedip arkadaşlarını etkileyebilirsin.

Ne Zaman Bir Doktora Başvurmalı?

Pazartesi sendromunu atlatamadığını hissediyor olabilirsin. İlk iş günü bütün baş etme stratejilerini rağmen seni zorluyor olabilir. Pazartesi gününe duyduğun endişe artıyorsa ve aşağıdaki durumları kendine gözlemliyorsan bir uzman ile görüşmelisin.

Suçluluk veya değersizlik hissetmek

Enerji kaybı

Dikkat eksikliği

İştah değişiklikleri

Gerginlik

Uyku problemi

İntihar düşünceleri

enerji kaybi pazartesi gerginlik