Hak-iş GENEL BAŞKANI ARSLAN, ETUC 15. KONGRESİNDE KONUŞTU

TAKİP ET

Hak-iş Genel Başkanı Mahmut Arslan, 23 Mayıs 2023 tarihinde ETUC 15. Olağan Kongresinde bir konuşma yaptı. 

Genel Başkanımız Mahmut Arslan, ETUC’un 50. Yılında gerçekleştirdiği 15.Kongresini tebrik ederek, başarı dileğinde bulunurken, DGB’ye de ev sahipliği için teşekkür etti. Arslan, “6 Şubat’ta Türkiye’de yaşadığımız deprem felaketi nedeniyle bizlerle dayanışma içinde olan ETUC Genel Sekreteri başta olmak üzere tüm sendikacı dostlarımıza teşekkür etmek istiyorum” dedi. Arslan, konuşmasında şunları kaydetti: 

“Konfederasyonumuz Türkiye’de sendikal harekette sorunların çözümü için yeni yaklaşımlar geliştiren, kavram üreten, yeni modeller öneren bir rol üstlenmiştir. Biz, demokrasiyi, temel hak ve özgürlükleri önceliyoruz. Sendikal hareketin geleceğiyle ilgili endişelerimizi ama aynı zamanda çözümlerimizi de ifade ediyoruz.

HAK-İŞ olarak, sendikalarımızın üye sayılarını artırmak, kadınların ve gençlerin sendikalarda daha etkin yer almasını sağlamak için mücadele ediyoruz.

Emek hareketinin geleceğini bunların üzerine inşa edecek kararlı bir sendikal bakış açısına sahibiz.

Ülkemizde sendikal hareketi güçlendirmek için ETUC’un tecrübelerine dayanışmasına, birlikteliğine ve kararlılığına ihtiyacımız var.

HAK-İŞ olarak, iklim değişikliği, adil geçiş, insana yakışır işler, çevre sorunları, insan hakları, özgürlükler, adil gelir dağılımı, adil bir vergi sistemi, teknolojik yenilikler gibi birçok konuyla yakından ilgilenmekte ve politikalar üretmekteyiz. 

HAK-İŞ olarak, mevcut üretim ve tüketim alışkanlıklarının “yeşil ekonomi” ve “adil geçiş” kavramlarıyla değiştirilmesini, insan emeğinin önüne geçmeyecek şekilde bir dönüşüm istiyoruz. 

 HAK-İŞ olarak, sendikasız, güvencesiz, kuralsız çalışma düzenine, özelleştirmelere, kayıt dışı ve düşük ücretlerle çalıştırmaya, sağlıksız ve tehlikeli, insan onuruna yakışmayan her türlü işe, her türlü davranışa karşı duruyoruz. Yeni örgütlenme stratejileri ile işçilerin sosyo-ekonomik durumlarını analiz ederek, beklentilerine cevap verebilecek çözümler üretiyoruz.

 Ayrıca, AB üyesi olmayan ülkelerdeki sendikal örgütlere yönelik bazı açılımlara ihtiyaç olduğunu biliyoruz. ETUC üyesi bu örgütlere yönelik yeni bir mekanizmanın kurularak, sorunlarına somut çözümler aramanın ETUC’un misyonlarından biri olduğuna inanıyoruz.

HAK-İŞ olarak, “Emeğin Evrensel Gücü” temasıyla, 11-12 Mayıs 2023 tarihlerinde gerçekleştirdiğimiz 15. Olağan Genel Kurulumuzda 98 karara imza atarak, önümüzdeki 4 yıllık vizyonumuzu oluşturduk. 

Avrupa ve ETUC’un geleceği için daha fazla ortak çalışma alanları oluşturmalıyız.  

Kongrede gençlik kotasının kabul edilmesini destekliyoruz ve bunun için memnuniyetimizi ifade ediyoruz.”